Szálka és környéke…

A Tolna megyei Szálka község a Szekszárdi dombvidék déli részén, erdős területen, két völgyben fekszik. A megyeszékhely, Szekszárd a falutól 12 km-re, valamint Bonyhád szintén 12 km távolságra helyezkedik el. Környező falvak Bátaapáti, Mőcsény, valamint Grábóc.

A Szekszárd felől érkezőket, a Görögszó feletti magaslaton csodás kilátás várja, ahonnan tiszta időben belátni a Sárközt egészen a Dunáig. Itt áll az úgynevezett Mayer kápolna, melyet 1891-ben a szálkai illetőségű Michael és Anna Mayer építtetett, majd 1993-ban került sor a felújítására.  A kápolnát más néven Maus kápolnának hívják, a húsvéti Emmausz-járásról elnevezve.

Maus kápolna
Maus kápolna, Fotó: Digitális Képarchívum

A falu egyik fő vonzereje a festői szépségű Szálkai tó. A tavat egy völgy elzárásával, az 1978-as évben mesterségesen kezdték meg kialakítani. A tavon lehetőség van horgászatra, csónakázásra, vízibiciklizésre, valamint biztonságos fürdőzésre is. A szálkai strand vízminőségét az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi. A tó legmélyebb pontja a strand területén 2 méter, a vízmélységet bóják jelzik. A környéken lehetőség nyílik kempingezésre is. A gyerekeket játszótér várja.

Szálka – a tó ősszel

A környék élővilága, vadállománya rendkívül gazdag, közülük is kiemelkedő a gímszarvas állomány. Nem véletlen, hogy itt hozták terítékre azt a szarvasbikát, melynek bronzszobra a falu főterén áll. Érdekessége, hogy a trófea 60 évig vezette a világranglistát.

Szálkai szarvasszobor

A szobor két oldalán két külön étterem várja az idelátogatókat. A Horog Étterem& Delicatesse, valamint a Trófea Fogadó. Mindkét vendéglátóhely igényes környezetben, udvarias kiszolgálással áll rendelkezésre.

A falun kívül…

Bonyhád irányába indulva jobbra vezet az út Grábóc községbe, ahol két érdekességet is ajánlunk az idelátogatók figyelmébe. (Grábóc Szálka irányából földúton gyalog is megközelíthető, az út hossza kb. 3 km.)

Egyik látnivaló a 2015-ben átadott Mária kilátó. A kilátót nagyon könnyű megközelíteni, így bárki nyugodtan vállalkozhat rá. A magasba érve gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé. A kilátó közvetlen környezetében igényesen kialakított sütő-főzőhely került kialakításra, így Grábócon akár egy egész napot is eltölthetünk.

Mária kilátó
Mária kilátó, Fotó: Geocoaching.hu

Másik kihagyhatatlan látványosság a szerb ortodox templom. A templomot először az 1580-as években, fából építették. Majd később többször megsérült, lerombolták, és a szerbek újra és újra felépítették. A jelenlegi templom belső tere lenyűgöző. Mellette kolostor áll. Az udvaron egy kis épületben a kútból igazi forrásvíz csordogál, amely 8 C fokos és iható minőségű.

Grábóci templom belső tere
A templom belső tere
Ortodox templom kívülről

Szálkától nagyjából 7km-re fekszik Sötétvölgy, amely közkedvelt kirándulóhely, és az oda vezető út kitűnő gyalogtúra az erre vágyóknak. A gyönyörű erdős környezetben horgásztó, pihenő- és tűzrakóhelyek, tanösvény és játszótér várja a túrázókat.

A Gemenci erdő az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben terül el. A rendszeresen elöntés alá kerülő 180 km2-es területével nem csak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló.
Itt kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Erdei Vasút, csatlakozva az Alföldi Kéktúra útvonalához. Induló állomása Bajától 8 km-re, Pörbölyön, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában van. A másik végpontja Bárányfok, ez Szekszárdtól 6 km-re fekszik. Pontos információkért látogasson el erre az oldalra.

Gemenci kisvasút, fotó: kisvasut.hu

Végül, ne feledkezzünk meg, hogy a Szekszárdi Borvidék szívében vagyunk épp. Érdemes tehát ellátogatni a környékbeli pincészetekbe egy kis borkóstolásra. Ne hagyjuk ki Szekszárdot sem, ahol szintén sok érdekes látnivaló és egy csodás város vár minket.

Ha mindezt megismerné, hívjon minket!