Látnivalók

Szálka és környéke

Szálka

A Tolna megyei Szálka község a Szekszárdi dombvidék déli részén, erdős területen, két völgyben fekszik. A megyeszékhely, Szekszárd a falutól 12 km-re, valamint Bonyhád szintén 12 km távolságra helyezkedik el. Környező falvak Bátaapáti, Mőcsény, valamint Grábóc.

A Szekszárd felől érkezőket, a Görögszó feletti magaslaton csodás kilátás várja, ahonnan tiszta időben belátni a Sárközt egészen a Dunáig. Itt áll az úgynevezett Mayer kápolna, melyet 1891-ben a szálkai illetőségű Michael és Anna Mayer építtetett, majd 1993-ban került sor a felújítására.  A kápolnát más néven Maus kápolnának hívják, a húsvéti Emmausz-járásról elnevezve.

Szálkai tó

A falu egyik fő vonzereje a festői szépségű Szálkai tó. A tavat egy völgy elzárásával, az 1978-as évben mesterségesen kezdték meg kialakítani. A tavon lehetőség van horgászatra, csónakázásra, vízibiciklizésre, valamint biztonságos fürdőzésre is. A szálkai strand vízminőségét az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi. A tó legmélyebb pontja a strand területén 2 méter, a vízmélységet bóják jelzik. A környéken lehetőség nyílik kempingezésre is. A gyerekeket játszótér várja.

Szálkai bika szobor

A környék élővilága, vadállománya rendkívül gazdag, közülük is kiemelkedő a gímszarvas állomány. Nem véletlen, hogy itt hozták terítékre azt a szarvasbikát, melynek bronzszobra a falu főterén áll. Érdekessége, hogy a trófea 60 évig vezette a világranglistát.

A szobor két oldalán két külön étterem várja az idelátogatókat. A Horog Étterem& Delicatesse, valamint a Trófea Fogadó. Mindkét vendéglátóhely igényes környezetben, udvarias kiszolgálással áll rendelkezésre.

A falun kívül

Mária kilátó

Bonyhád irányába indulva jobbra vezet az út Grábóc községbe, ahol két érdekességet is ajánlunk az idelátogatók figyelmébe. (Grábóc Szálka irányából földúton gyalog is megközelíthető, az út hossza kb. 3 km.)

Egyik látnivaló a 2015-ben átadott Mária kilátó. A kilátót nagyon könnyű megközelíteni, így bárki nyugodtan vállalkozhat rá. A magasba érve gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé. A kilátó közvetlen környezetében igényesen kialakított sütő-főzőhely került kialakításra, így Grábócon akár egy egész napot is eltölthetünk.

Szerb templom

Másik kihagyhatatlan látványosság a szerb ortodox templom. A templomot először az 1580-as években, fából építették. Majd később többször megsérült, lerombolták, és a szerbek újra és újra felépítették. A jelenlegi templom belső tere lenyűgöző. Mellette kolostor áll. Az udvaron egy kis épületben a kútból igazi forrásvíz csordogál, amely 8 C fokos és iható minőségű.

A Gemenci erdő az Alföld nyugati szegélyén, a Sárközben terül el. A rendszeresen elöntés alá kerülő 180 km2-es területével nem csak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló.
Itt kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Erdei Vasút, csatlakozva az Alföldi Kéktúra útvonalához. Induló állomása Bajától 8 km-re, Pörbölyön, a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában van. A másik végpontja Bárányfok, ez Szekszárdtól 6 km-re fekszik. Pontos információkért látogasson el erre az oldalra.

Végül, ne feledkezzünk meg, hogy a Szekszárdi Borvidék szívében vagyunk épp. Érdemes tehát ellátogatni a környékbeli pincészetekbe egy kis borkóstolásra. Ne hagyjuk ki Szekszárdot sem, ahol szintén sok érdekes látnivaló és egy csodás város vár minket.